For tredje år i træk blander en filippinsk tyfon sig i diskussionerne ved FN’s klimaforhandlinger. Denne gang var det ikke så slemt som sidste år, da Haiyan skabte en katastrofe i det østasiatiske ø-rige.

Denne gang er det Hagupit, der blæste over Filippinerne. De voldsomme vinde nåede helt til Lima, hvor der har været flere manifestationer, der kobler det vilde vejr sammen med klimaændringerne.

“Vi vil have solidaritet, ikke sympati”, lød budskabet i en manifestation i klimaforhandlingernes første uge, hvor Friends of the Earth-aktivister deltog.

Vi bliver ramt i en grad der ikke er set før

Sidste år blev den filippinske klimaforhandler Yeb Sano kendt for at indlede en sultestrejke på åbningsdagen for COP 19-forhandlingerne i Warszawa. Filippinernes forhandler var frygtet blandt de rige lande, da han virkeligt gik ind til forhandlingerne med entusiasme og hjerteblod.

I år er han imidlertid ikke til stede. Filippinerne er samtidigt blevet langt mere tilbagetrukket i forhandlingerne, lyder det fra personer, der følger forhandlingerne tæt. Flere NGOer undrer sig over Yeb Sanos manglende tilstedeværelse og Filippinernes ændrede tilgang.

Men Lidy Nacpil fra Jubilee South Africa Pacific, der selv er filippiner, holder sig bestemt ikke tilbage med den bidske kritik.

“Vi må presse dem til handling, for på egen hånd er det meget klart, at de ikke vil gøre, hvad de burde gøre”, siger hun om forhandlerne på et pressemøde ved klimaforhandlingerne i Lima.

Hun forklarer, at de voldsomme tyfoner rammer i et omfang, der bliver hyppigere og voldsommere.

“Normalt bliver vi ramt af regelmæssige tyfoner i Filippinerne, men i de sidste år er vi blevet ramt i et omfang, som vi ikke har set før”, siger hun.

Temperaturen er nu steget med 0.8 grader siden industrialiseringen tog fart i midten af 100-tallet. I de internationale FN-forhandlinger arbejder man med en målsætning om ikke at lade temperaturstigningen overstige 2 grader i dette århundrede. Mange af de mest klimaskrøbelige lande ønsker imidlertid, at den globale temperatur ikke skal stige mere end 1.5 grader.

“Vort folk kan håbe på en stabilisering af temperaturstiningen på 1.5 grader, men vi kan allerede se, hvad der sker med en stigning på 0.8 grader, så med 1.5 grader vil det blive meget værre”, fortæller Lydi Nacpil.

Hun ønsker, at landene vedtager en aftale med en retfærdig fordeling af byrderne, således at de rige lande påtager sig den største forpligtelse og støtter u-lande i deres omstilling og tilpasning til de klimatiske ændringer.

“Der er kun få år tilbage til at handle. Vi håber, at de vil vågne op snart”, siger hun.

Utilstrækkelig aftale

Mange NGOer forventer allerede nu en utilstrækkelig aftale, der ikke kan holde de globale temperaturstigninger i snor, og uden den nødvendige støtte til udviklingslande.

Fredag var der på den sidste dag ved forhandlingerne en “lie-in” lige ved siden af indgangen til de to store plenarsale, hvor forhandlingerne foregår. Omkring 100 mennesker lagde sig pludseligt ned på jorden, mens fotografer og journalister omringede dem.

Her var bl. a. en taler fra Filippinerne med en tidlig negativ bedømmelse af forhandlingsrunden i Lima.

“Regeringer har under FN’s Konvention svigtet os i 20 år, og her i Lima svigter de os igen” sagde han.

COP 20 slutter officielt fredag, men her sent lørdag er forhandlingerne stadig i gang. Og parterne er meget, meget langt fra hinanden.